Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ανασκόπηση 2007 - Part II: Καλοκαίρι

Ανασκόπηση 2007 - Part II: Καλοκαίρι

by metallica

Κι έρχεται το καλοκαίρι. Και όπως κάθε καλοκαίρι υπάρχουν αρκετά θέματα που απασχολούν τον Ολυμπιακό. ΚατΆαρχήν οι διοικητικές αλλαγές. Ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, μόνο που στη θέση του οδηγού μπαίνει πλέον ο γιος του, Πετρος. Συν τοις άλλοις προσλαμβάνεται ο Ίλια Ίβιτς(που είχε φύγει νωρίτερα από την ΑΕΚ) ως τεχνικός διευθυντής, ένα πόστο που δεν υπήρχε πριν, και η συζήτηση για την δημιουργία του κρατούσε χρόνια. Τέλος, ο Γιώργος Λούβαρης αποτέλεσε παρελθόν απο τα διοικητικά της ομάδας.

Το θέμα που απασχόλησε πολύ τους οπαδούς της ομάδας δεν ήταν άλλο απο αυτό του προπονητή. Ο Ολυμπιακος ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του Τάκη Λεμονή για άλλα δύο χρόνια, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε όσους ζούσαν και ανέπνεαν για να έρθει η στιγμή που ενας «σπουδαίος και έμπειρος Ευρωπαίος προπονητής» θα αναλάβει την ομάδα. Αργά η γρήγορα κατάλαβαν πως ο (άπειρος και λίγος σύμφωνα με κάποιους) Τάκης Λεμονής θα ήταν ο προπονητής της ομάδας για την νέα σεζόν, οπότε το δέχτηκαν-τουλαχιστον στα λόγια.

Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε και για αυτό που απασχολεί κάθε οπαδό, οποιασδήποτε ομάδας, το καλοκαίρι. Κεφάλαιο Μεταγραφές. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός δεν ήταν ο σωστότερος δυνατός, όχι με βάση την αξία των παικτών που ήρθαν, αλλά κυριώς με βάση την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα στην ομάδα έρχονται οι: Λουτσιάνο Γκαλέτι, Λιονέλ Νούνιεζ, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Ραούλ Μπράβο, Ροντρίγκο Αρτσούμπι(ως δανεικος), Παρασκευάς Aντζας, Κώστας Μήτρογλου, Λομάνα Λουα-Λουα, Κριστιάν Λεντέσμα, Μιχαλης Σηφακης, Κυριακος Παπαδόπουλος. Μεταγραφές οι οποίες τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, θεωρούνται από εμένα, σε γενικές γραμμές, πολύ επιτυχημένες.
Βεβαιως για να δαπανηθούν τόσα χρήματα για τις μεταγραφές, σημαντικό μερίδιο είχε και η πώληση του Νέρι Καστίγιο στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ένα πολύκροτο σήριαλ του καλοκαιριού, ειδικά μετά το πολύ καλό Κόπα Αμέρικα που έκανε ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, του οποίου το τέλος ικανοποίησε τους πάντες, αφού ο Ολυμπιακός πήρε 16 εκατομμύρια ευρώ(!), για να τον στείλει στην Ουκρανία. Στα πλαίσια της ανανέωσης της ομάδας, η οπόια έπρεπε να είχε αρχίσει 2-3 χρόνια πριν και όχι να γίνει τόσο απότομα, φεύγουν από τον Ολυμπιακό σωρεία παικτών, με πιο σημαντικές κατΆεμέ αποχωρήσεις αυτές των Ανατολάκη και Γεωργάτου που ουσιαστικά σημάδευαν το τέλος εποχής μίας ομάδας που μας χάρισε 10 πρωταθλήματα σε 11 χρόνια, δίνοντας τη σκυτάλη στη φετινή εντελώς διαφορετική ομάδα του Ολυμπιακού.

Εν τω μεταξύ στα φιλικά, ο Ολυμπιακός δεν παρουσιάζει και τόσο καλή εικόνα, με την ομάδα να φαίνεται ασύνδετη στα περισσότερα από αυτά. Σκεπτικισμός δημιουργείται στις τάξεις των οπαδών, όσον αφορά το κατά πόσο είναι ικανός ο προπονητής να διαχειριστεί σωστά το πολύ καλό υλικό της ομάδας. Με την επιστροφή μάλιστα του Ολυμπιακού από την Αυστρία όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ο Λεμονής δέχεται «δωρεάν μαθήματα προπονητικής» από τον Έβαλντ Λίνεν, προπονητή του Πανιωνίου, σε ενα φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Καραισκάκη στο οποίο η ομάδα της Νέας Σμύρνης αναδείχτηκε νικήτρια με 1-2.

Η κληρωτίδα παίζει τα δικά της παιχνίδια και πάλι, φέρνοντας Ολυμπιακό και Παναθηναικό αντιμέτωπους την 1η αγωνιστική στη Λεωφόρο, για 2η φορά μέσα σε τρία χρόνια. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός κληρώνεται στον τρίτο όμιλο του ChampionsLeagueμε αντιπάλους τις Ρεάλ Μαδρίτης, Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο-ένας όμιλος ομολογουμένως δύσκολος.