Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ανασκόπηση 2007 - Part I: Νέο έτος, νέα αρχή

Ανασκόπηση 2007-Part I: Νέο έτος, νέα αρχή
by metallica

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της, και μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να κάνω μια ανασκόπηση του 2007 για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Αρκετά σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα, αρνητικά αλλα και θετικά, και κάθε ένα από αυτά είχε και τις αντίστοιχες συνέπειες.

Το νέο έτος βρίσκει στο τιμόνι του Ολυμπιακου τον Τάκη Λεμονή, στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα. Ειχε προηγηθεί η φυγή του Τροντ Σόλιντ, ενός προπονητή ο οποίος παρουσιάστηκε στους φίλους της ομάδας ως ένας άλλος Μεσσίας που θα οδηγούσε τον Ολυμπιακό στην μεγάλη ευρωπαική καταξίωση, με τα αποτελέσματα του έργου του να στιγματίζουν αρνητικά την ομάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Λεμονής αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό απο την πλειοψηφία των οπαδών του Θρύλου, χωρις όμως να δημιουργηθούν εντάσεις. Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θεωρούσαν την επιλογή του προπονητή ως προσωρινή, καθώς το καλοκαίρι «θα ερχόταν στον Ολυμπιακό ο καταξιωμένος Ευρωπαίος προπονητής που θα οικοδομούσε την ομάδα της επόμενης δεκαετίας». Η αποστολή του νέου προπονητή ήταν ο Ολυμπιακός να έπαιρνε το νταμπλ και να έπαιζε καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει φυσικά να παραλειφθεί πως το σήριαλ Τοροσίδη είχε αίσιο τέλος για τον Θρύλο καθώς κατηφορίζει στο λιμάνι, με την Σκόντα Ξάνθη να παίρνει εκτός από χρηματικό αντάλλαγμα και τον Θανάση Κωστούλα, έναν από τους πιο συμπαθείς κατΆεμέ παίκτες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

Ο Λεμονής παραλαμβάνει την ομάδα στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, μία πρώτη θέση που δεν προήλθε τόσο από την καλή απόδοση του Ολυμπιακού αλλά κυρίως από την αδυναμία των αντιπάλων του να τον κοντράρουν ακόμη και σε μία άσχημη χρονιά γι αυτόν. Οι παίκτες φαίνονταν απογοητευμένοι, χωρίς κίνητρο και αυτό ουσιαστικά συντέλεσε στο να παρουσιάζεται στο γήπεδο μία ομάδα άνευρη και χωρίς καμία διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο. Ουσιαστικα λοιπόν, ο πρώτος στόχος του νέου προπονητή ηταν να ανυψώσει το ηθικό των ποδοσφαιριστών του, να τους κάνει να αποκτήσουν και πάλι όρεξη να προσφέρουν.

Και κάπου εκεί, έρχεται η πρώτη δυνατή σφαλιάρα. Ο Ολυμπιακός παίζοντας με τους λεγόμενους «αναπληρωματικούς» ηττάται με 2-0 στα Γιάννενα από τον ψυχωμένο ΠΑΣ, για τους 8 του Κυπέλλου Ελλάδας. Στο δεύτερο παιχνίδι απλά έρχεται η επιβεβαίωση πως ο Ολυμπιακός νοσεί και μάλιστα βαριά, καθώς νικάει μεν με 2-1 τον ΠΑΣ αλλά αποκλείεται απο την συνέχεια του θεσμού.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται και ο Ολυμπιακός χωρίς να εντυπωσιάζει με την απόδοσή του, ούτε έχοντας κάποια αισθητή βελτίωση τερματίζει για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση, χάνοντας ωστόσο με 0-1 στο Καραισκάκη από τον αιώνιο αντίπαλο του, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε άνετα να είχε κερδίσει. Στο άλλο ντέρμπι, με αντίπαλο την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ φέρνει 3-3 πιάνοντας πολύ καλή απόδοση ανά διαστήματα.

Και μετά αρχίζουν τα όργανα. Ο Ριβάλντο, στις 12/5/07, παραχωρεί συνέντευξη τύπου και εξηγεί τους λόγους που αποχωρεί από τον Ολυμπιακό, κατηγορώντας παράλληλα ευθέως την διοίκηση του Ολυμπιακού(και ειδικότερα τον Σωκράτη Κόκκαλη) για την στάση της απέναντί του. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού χωρίζονται σε στρατόπεδα, υπέρ του Ριβάλντο και υπέρ της διοίκησης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βραζιλιάνος δεν παρευρίσκεται στη φιέστα του Ολυμπιακού(κατα την προσωπική μου άποψη, ήταν λάθος του αυτό) και εξαγριωμένοι οι οπαδοί βρίζουν τον πρόεδρο της ομάδας, ενώ δεν διστάζουν να γιουχάρουν τον τεράστιο Πρεντραγκ Τζόρτζεβιτς την ώρα που σηκώνει την κούπα(αρκετοί τον κατηγορούν έως και τώρα ως τσιράκι του προέδρου, ενώ άλλοι θεώρησαν πως έχει μερίδιο ευθύνης στη φυγή του Ριβάλντο). Ήταν το μόνο πρωτάθλημα, που κανένας φίλος του Θρύλου δεν χάρηκε πραγματικά, και το οποίο επισκιάστηκε από το προαναφερθέν γεγονός. Ο Ριβαλντο μετέπειτα υπέγραψε στην ΑΕΚ....(συνεχίζεται...)